De public cloud

het nieuwe elektriciteitsnetwerk?

De public cloud zal in de toekomst net zo vanzelfsprekend zijn als ons elektriciteitsnetwerk nu. Je moet wel een hele goede reden hebben om straks nog uit te wijken naar een private cloud of een eigen serverpark. Vergelijk het met de keuze die een ziekenhuis of een datacenter maakt, die naast hun gewone aansluiting op het elektriciteitsnetwerk, een generator hebben staan waarmee zelf stroom opgewekt kan worden. Voor hen is dat relevant, in negen van de tien andere gevallen is dit onnodig.

De cloud: een woord dat al jaren in de mode is. Overal hoor je het, lees je het en als je alles gelooft dan werkt iedereen er in. Dit is niet weer zo’n blog dat uitlegt wat je met de cloud kan en waarom je wel, of juist niet, zo snel mogelijk over moet gaan. Nee, hier gaat het over mijn visie op: de public cloud in de toekomst.

 

Internet als nutsvoorziening

Het internet is officieel (nog) geen eerste levensbehoefte in Nederland. In omringende landen, zoals Duitsland, is dat al wel het geval. Een Duitse rechter oordeelde al in 2013: “Het gebruik van internet is een recht van iedere burger.” De aanwezigheid van internet is bij ons wél vanzelfsprekend en noodzakelijk voor steeds meer officiële handelingen (zoals de belastingaangifte). We gaan ervan uit dat internet er is, zoals we aannemen dat er stromend water en elektriciteit is. Het internet als nutsvoorziening.

Beschikbaarheid is een commodity

Het beschikbaar maken van een webapplicatie is meer en meer een commodity aan het worden. Klanten denken (soms) nog wel na over de beveiliging van hun webapplicatie, maar verder wordt er vanuit gegaan dat het altijd beschikbaar is. Zowel tijdens dal- als piekuren, waarbij de performance van de applicatie niet mag lijden door drukte op de server. De public cloud is hier uitermate geschikt voor, omdat je de beschikking hebt over praktisch ongelimiteerde resources die je per uur kan op- of afschalen. Vergelijkbaar met het elektriciteitsnetwerk. Want ook daar gaan we ervanuit dat er altijd voldoende stroom is, ongeacht welke apparaten je op welk moment gebruikt.

Wordt de public cloud de standaard?

Veel interessanter dan waarom de public cloud ‘het nieuwe elektriciteitsnetwerk’ wordt, is: Wat doe je met die informatie? en Hoe beheers je de risico’s als het niet zo blijkt te zijn?

Connect Holland maakt steeds meer gebruik van de public cloud. De visie dat dit de standaard wordt in de toekomst zorgt ervoor dat we de vraag omdraait. Niet: Waarom zou ik mijn applicatie in de cloud zetten?, maar ‘Is er een goede reden om mijn applicatie niet in de cloud te zetten?’ Hierdoor zetten we steeds meer applicaties in de cloud, met vele voordelen op het gebied van schaalbaarheid, kosten en beveiliging.  

Een server is geen huisdier maar vee

Hoe het zit met de risico’s? Deze beheersen we door onze applicaties zo te maken dat ze onafhankelijk zijn van het platform waarop ze draaien. We hanteren hierbij twee belangrijke principes: ‘build once, run anywhere’ en we benaderen onze infrastructuur (servers) als cattle (vee) in plaats van als pets (huisdieren). Containerization is een ontwikkeling die hier perfect bij aansluit. Tijdens de ontwikkeling bepaal je als team wat jouw applicatie precies nodig heeft. Hierdoor kan je vervolgens de applicatie overal draaien: op je laptop, een kleine virtual machine of een cluster aan servers in een datacenter. Maar natuurlijk ook in de public cloud.

Zo schakel je razendsnel over naar een andere aanbieder, vergelijkbaar met een lamp die je gewoon ergens anders in een stopcontact doet. We hechten dus geen waarde aan onze servers (of containers) en als ze het niet goed meer doen, dan vervangen we ze gewoon. Een server is geen ‘huisdier’ van een systeembeheerder, maar ‘vee’ dat we houden om een bepaalde taak te volbrengen.