Rijkswaterstaat

De Onvlakheids-app

Crowdsmart onvlakheden in wegen meten

Hoe geven we, met behulp van technologie, weggebruikers een rol bij het meten van onvlakheden in wegen? Zo luidde de vraag van Rijkswaterstaat. Best logisch in een tijd waarin mensen met alles en elkaar zijn verbonden.

Weggebruikers helpen je vaker, sneller en beter meten

Weggebruikers vormen een grote community van belanghebbenden. Wanneer die kan en wil bijdragen aan een betere rijervaring dan kun je vaker, sneller en beter meten. De kracht van de grote getallen.

De Onvlakheids-app die we ontwikkelden, maakt slim gebruik van nieuwe technologiëen als GPS, motion sensors en gyroscoop. De app koppelt tijdens het rijden metingen aan locaties. Registreert deze een hobbel, dan kan de gebruiker hieraan een cijfer toekennen; variërend van 1 (nauwelijks hinder) tot 5 (zeer hinderlijk). De beleving van weggebruikers is namelijk een belangrijke, mee te wegen waarde.

Resultaat: tienmaal nauwkeuriger

Fase 1 sloten we af met een proof-of-concept; een innovatieve app die een gemiddelde waarde meet per tien meter weglengte. Een forse verbetering ten opzichte van de huidige standaard, de International Roughness Index (IRI), die een gemiddelde waarde per 100 meter weglengte berekent.

Fase 2 is inmiddels van start en gaat voor nog betere precisie en een veilige, handsfree waarderingsfunctie.