Fitmeter web-app

De volgende stap in leerlingvolgsystemen

'Kan dat niet anders?'

De gemeente Rotterdam zet zich al tien jaar lang in voor een gezond gewicht en voldoende beweging bij Rotterdamse kinderen tot 12 jaar. Rotterdam Lekker Fit! helpt op bijna 100 basisscholen leerkrachten, gymleraren en gezondheidsprofessionals hun leerlingen meer te laten bewegen en gezonder te eten. De Fitmeter, een handige web-app, heeft hier een belangrijk aandeel in.

Om goed te monitoren hoe de gezondheid van de leerlingen ervoor staat is het natuurlijk zaak hun prestaties netjes bij te houden. Voorheen deden gymleraren dat op papier, en voerden die cijfers op een later moment in in een excelsheet. Die op zijn beurt weer moest worden toegevoegd aan een zware database. Nogal omslachtig en tijdrovend. 'Kan dat niet anders?', vroegen zij zich af. Daar wisten we wel wat op.

De slimme toepassing van digitaal in praktijk

Van die logge database maakten we allereerst een lichte subvariant zodat deze ook op mobiel goed en snel te gebruiken werd. Deze breidden we uit met een slimme constructie die zorgt dat alle benodigde data steeds geladen is, ongeveer zoals de tijdlijn van Facebook werkt. Ook is er rekening gehouden met de soms onstabiele internetverbinding in de gymzaal. Ten slotte gaven we het geheel vorm in iOS-styling voor een vertrouwde en vooral intuïtieve gebruikerservaring. 

Sindsdien houdt de helft van alle Rotterdamse gymleraren met hun Fitmeter-app realtime de sportresultaten van basisonderwijsscholieren bij op hun smartphone. Voorbeeld: als de leerlingen een koprol maken, een doelpunt scoren of de finishlijn aantikken, geeft de gymleraar direct een cijfer.

Resultaat: Big data!

Rotterdam heeft met deze applicatie een goed inzicht in de fysieke gesteldheid én de motorische ontwikkeling van kinderen, gedurende meerdere jaren. De verzamelde geanonimiseerde data geeft wetenschappers jaarlijks de mogelijkheid om verder onderzoek te doen. En wat blijkt? Sinds 2013 neemt het percentage kinderen met overgewicht niet meer toe, maar af!

94
Rotterdamse basisscholen
2,5%
minder overgewicht
De Fitmeter is onderdeel van