Jeroen Kraak
04.12.2019

8 lessen met betrekking tot innovatieve veranderingen

innovate

Ik heb deze blog voor jullie getimed, het kost je 6 minuten om te lezen. Ik beloof je dat ze het waard zijn. 
 
Als facilitator van Design Sprints en hands-on coach voor innovatieprojecten zit ik eerste rang bij een aantal hele gave en baanbrekende innovaties, geïnitieerd door onze teams en onze klanten. Duizelingwekkende AR-apps om vals geld te herkennen, AI-oplossingen om vluchtelingen in havens in veiligheid te brengen, robots die moeiteloos duizenden complexe e-mails beantwoorden voor hotels, automatisch opvouwbare helmen en werkende oplossingen om luchtvervuiling tegen te gaan zijn er slechts een aantal. 

Ik had de eer om tientallen teams te begeleiden tijdens het proces van de Design Sprint en de vereiste veranderingen die daarmee gepaard gaan. De ruimte delen met een team voor 5 opeenvolgende dagen geeft me een uniek inzicht en stelt me in staat om op zoek te gaan naar sterktes, vaardigheden, zwakke plekken, allianties, talenten, effectiviteit, energieniveaus, leiderschap en groepsdynamiek.
 
Bijna 20 jaar ervaring aan de voorkant van nieuwe digitale innovaties, werkende met startups, corporaties en publieke organisaties, heeft me veel geleerd. Graag deel ik mijn persoonlijke top 8 succesvolle innovatiestrategieën. 
 
Er is altijd verandering vereist. Dat is ook meteen het moeilijkste deel. Iedereen wil verandering, maar niemand wil veranderen. Ik moet zeggen dat ik dit zelf op de harde manier heb geleerd, ik heb vaker gefaald dan ik kan tellen. De onderstaande lijst is geen magisch kookboek voor succes, maar het heeft zich keer op keer bewezen als een methode om de succesratio te vergroten. 

Dabscheck and Churchill

Wanneer ik denk aan innovatie en de drang om het goed te doen, herinner ik me een geweldige introductie van David Dabscheck in de top 10 van de beste boeken over innovatie (October, 2015. The Observer): 

“Tell me everything about innovation,” asked a harried Fortune 500 vice president. Before I could reply he interjected, “But I don’t have much time, perhaps you have a one-pager?”

Well, no. Innovation is difficult, messy and, in contrast with our 140 character-limit world, requires sustained attention. To borrow from Winston Churchill’s description of Russia, it is a sweeping domain, wrapped in complex uncertainty, inside an ever-expanding bubble of superficial hype.

Skipping serious learning is the equivalent of a new boat owner standing on the shore, jealously watching other vessels glide over the water, and asking, “Seems like a lot of effort to get our sail up, do we really need it?” Fortunately, for those embarking on an innovation journey there are many lighthouses of scholarship and intellectual rigor to guide us.”

Meneer Dabscheck heeft gelijk. Houdt dit ingedachte wanneer je uitvaart voor je innovatieve reis. Innovatie vereist continue werk.

Top 8 innovatie tips

Mijn top 8 innovatie tips heeft zich over de jaren gevormd in nauwe samenwerking met Jeroen Soeterbroek, Maarten Reijgersberg en Marieke Kraak. Zoals bij de meeste grote lijsten en processen, zijn de afzonderlijke delen niet noodzakelijkerwijs origineel, het is de compilatie van de "grootste hits" die de lijst waardevol maken. 

1. Zorg ervoor dat iedereen aan boord is 
Ten eerste, nodig iedereen in je organisatie, top to bottom, uit aan de innovatietafel. Succesvolle innovaties vereisen dat iedereen een stoel aan de tafel heeft, dat iedereen is betrokken bij het proces, dat iedereen een duidelijke lange termijn doelstelling heeft, om er zelf sterk in te geloven, om continue te communiceren en om uit te leggen hoe iedereen beter wordt van de verandering. 
 
Het belangrijkste: Innovatie = doorzettingsvermogen + vastberadenheid
 
2. Tijd en ritme 
Innovatie kost tijd. Evenals verandering. Houdt rekening met tenminste een jaar voor een effectieve verandering in de bedrijfsstructuur.  

Kom in een ritme. Zet 5 doelen per kwartaal. Doe dit voor de organisatie en vertaal dit in 5 doelen per afdeling (laat hen dit zelf doen) en vertaal dit dan in 5 doelen voor ieder individu (laat hen dit zelf doen). 
Houd het innovatieritme bij, met stemdagen, KPI's, participatieniveaus en dergelijke.
Zorg ervoor dat je medewerkers tussen 10 en 20% van hun tijd kunnen spenderen aan innovatieve projecten (danjewel Google). Het heeft namelijk geen zin om te pleiten voor innovatief denken, wanneer je je team niet in staat stelt hier tijd aan te besteden. 
 
3. Mislukking 
Sta jezelf en je team toe om te falen. Falen is een belangrijk ingrediënt om te slagen.
 
4. Plezier
Heb plezier! Vier successen en heb plezier van je mislukkingen. Zorg voor een energieke vibe op de werkvloer.
 
5. Stel vragen 
Het stellen van vragen (en toestaan dat er vragen worden gesteld!) en luisteren brengt je verder dan het verkondigen van oplossingen. Houdt drie cruciale vragen in gedachten tijdens het innoveren: 
Hoe kunnen onze onderliggende activa anders worden gebruikt?
Wie in onze supply chain doet het vreselijk slecht en kunnen we beter presteren door dat onderdeel verder te ontwikkelen?
Wat hebben onze klanten nog meer nodig? 

6. Wendbaar
Sta open voor verandering. Niet alleen vereist constante innovatie dat je jezelf om de drie jaar opnieuw uitvindt; het vereist dat je constant verandert. Bedrijven die vroeger je klant waren, zijn nu je concurrent en vice versa. Wanneer situaties veranderen, moet je daarop reageren. Met andere woorden, when you are on top of your game, change your game.    

7. Leiderschap 
Echte innovatie moet beleefd en geloofd worden. Vergeet niet dat innovatieve projecten multidisciplinaire teams vereisen in plaats van hiërarchie. Duw niet de gedachten van het management over innovatie door in de organisatie, maar laat iedereen bijdragen en evalueren.
Sta uw teams toe nieuwe ideeën en innovaties te stimuleren. Als leider is het uw verantwoordelijkheid om een klimaat te creëren waarin innovatieve, duurzame en winstgevende ideeën worden gefaciliteerd.
 
8. Externe uitdager 
De overstap naar een innovatief bedrijf vereist groot leiderschap. De valkuil is om een of twee blinde vlekken te hebben die al je inspanningen kunnen vertragen of verminderen. De kunst is om een externe adviseur aan boord te vragen om het leiderschapsteam uit te dagen. Niet zozeer over innovatie, maar meer over de verandering die nodig is om te innoveren!

En tijd! Zie 6 minuten. Ik hoop dat deze 6 minuten je helpen bij je innovatie toekomst. 

Meer blogs

Sluiten