Paul Niehuis
04.03.2021

Stage bij Connect Holland

Jorn_2

Door corona verliep zijn stage bij Connect Holland heel anders dan Jorn Meessen (22) vooraf had gedacht. Maar ondanks het thuis werken heeft hij in die vijf maanden als UX Designer veel geleerd. Zo weet de Hagenaar nu waar hij zich verder in wil specialiseren. Eind januari nam Jorn afscheid van het User Experience-team, met een hoop extra kennis en ervaring.

Welke studie doe je?

“Ik doe Communicatie Multimedia Design aan de Haagse Hogeschool en ik zit in het derde jaar.”

Hoe kwam je aan je stageplek bij Connect Holland?

“Op LinkedIn had ik naar al mijn contacten een bericht gestuurd dat ik op zoek was naar een stage. Mijn uiteindelijke stagebegeleider reageerde op dat bericht: dat ze nog een stageplek beschikbaar hadden en dat ik mocht solliciteren. Dat heb ik meteen dezelfde dag gedaan, en binnen een week was ik aangenomen en kon ik beginnen. Connect Holland sprak me heel erg aan. Eerlijk gezegd stonden ze stiekem al op m’n wishlist.”

Wat voor werk heb je zoal gedaan in die vijf maanden?

“Het UX-team is verantwoordelijk voor het gebruiksvriendelijk ontwerpen van internetsites en mobiele apps. De sfeer, de kleuren, wat waar moet komen te staan…

Het was heel leerzaam. Ik heb aan verschillende projecten mogen werken. Vooral interne projecten van Connect Holland zelf, waar ik tijd kreeg om mezelf te ontwikkelen. Een voorbeeld daarvan was een bot om inkomende e-mails te verwerken, waarvoor ik een boarding-flow mocht maken: de stappen om de gebruiker zo snel en gemakkelijk mogelijk door het proces te leiden. Ook aan het testen daarvan heb ik meegewerkt. Met de aanbevelingen die daaruit kwamen, gaan ze nu verder. Heel gaaf, want er wordt dus echt wat gedaan met mijn werk!”

Heb je tijdens de stage ontdekt wat je het leukste vindt?

“Ja, van de verschillende dingen die onder UX vallen, vind ik het visuele aspect het interessantst. Het ontwerpen en proberen. Experimenteren wat er het mooiste uitziet en het beste werkt. Of dat dan voor websites of voor apps is, maakt me niet uit.”

Had je veel last van de lockdown? Kon je wel naar ‘de zaak’?

“Door corona kon ik helaas niet veel op kantoor werken. Toen ik in september begon, mocht ik nog wel een paar keer per week naar kantoor, maar daarna werden de maatregelen strenger en de laatste drie maanden werkte ik de hele week thuis. Gelukkig bood de cloud-based designtool Figma uitkomst. Hiermee konden we makkelijk op afstand samenwerken aan projecten.”

Was dat wel te doen?

“Het was wel jammer dat ik niet meer naar kantoor mocht. Dan mis je toch wel contact. Al werkt Slack, dat ze voor interne communicatie gebruiken, heel fijn. En iedereen reageert binnen een paar minuten. Corona had gelukkig geen grote gevolgen voor m’n stage. Ik werd ook supergoed begeleid. 

Connect Holland is gewoon een heel sociaal bedrijf. Iedereen kent elkaar, er is onderling veel contact en ze weten zodoende van elkaar waar ze mee bezig zijn. Het voelde als een warm bad. Je werkt in een klein team en wordt overal bij betrokken. Ook als stagiair!”

Wat is het belangrijkste dat je geleerd hebt tijdens je stage bij Connect Holland?

“Om verder te kijken en na te denken, ook door vooraf al goed door te vragen. In het begin was ik geneigd snel te starten en daarna op basis van feedback aanpassingen te doen. Als je zorgt voor meer en betere input, kun je al meteen starten aan een beter product. Dan zijn veel van de latere aanpassingen niet nodig. Ik kreeg gelukkig veel vrijheid. Dat hielp om mezelf verder te ontwikkelen.”

Hoe ga je nu verder?

“Ik ben momenteel bezig met m’n minor, Visueel Interface Design op de Hogeschool van Amsterdam, om me verder specialiseren in het visuele aspect. Omdat ik tijdens m’n stage heb ontdekt dat ik dat echt het interessantste vind.

Na de zomer begint het laatste jaar van de studie. Wat ik daarna ga doen, weet ik nog niet: werken als UX of Interaction Designer, een master volgen of een half jaartje reizen om wat van de wereld te zien. Maar of dat door corona kan is de vraag. Eerst maar mijn studie afmaken…”

“Ik kreeg veel vrijheid en werd overal bij betrokken”

Jorn Meessen . Stagiar UX-Design

Meer blogs

Bel of mail ons!

Vragen over dit blog?
Neem contact op met:

Paul
Sluiten