Ron Rademaker
11.01.2021

Jezelf door de lockdown heen bellen

Telefoon

Vorig jaar zijn we het veel meer gaan doen: bellen, en dan vooral video calls. Sinds maart zijn video calls de normaalste zaak van de wereld. We werken allemaal veel thuis en elkaar even spreken werkt vaak toch een stuk beter dan e-mail, slack of whatsapp. Tegelijk komen de bekende frustraties van veel vergaderingen ook nu naar boven: that meeting could have been an email. Sterker nog, ik denk dat het allemaal nog net even wat moeilijker is geworden, met elkaar in een ruimte praten werkt nou eenmaal prettiger en efficiënter. Daarom in deze blogs een aantal tips om al die calls net wat leuker te maken.

Zet je camera ook eens uit

Veel tips die ik over dit onderwerp heb gelezen geven hier precies het tegenovergestelde advies. Ik vermoed dat het bedoeld is om mensen meer bij de call te betrekken en ook non-verbale communicatie mogelijk te maken. Mooie en nuttige doelstellingen, ik denk echter dat het voor het betrekken van deelnemers een averechts effect heeft door de afleiding van je computer (hierover later meer). Wat betreft non-verbale communicatie heeft het wel een voordeel om je camera soms ook aan te hebben, dat wil echter niet zeggen dat dit altijd, of bij lange vergaderingen de hele tijd, moet.

Doe oortjes in en sta op

Met de camera uit heb je opeens veel meer vrijheid om te bewegen. Zitten is het nieuwe roken en met video calls zitten we opeens nog veel meer dan we al deden. Door op te staan en wat te bewegen ben je dus al veel gezonder bezig. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat je beter kan nadenken. Even opstaan, naar buiten kijken of gewoon naar het plafond kan al voldoende zijn om net dat ene idee te krijgen dat je niet zou hebben als je alleen maar naar de gezichten op je scherm zit te kijken (of je e-mail zit te lezen).

Bellen doe je met je telefoon

Waarom bellen we opeens in meer dan 80% van de gevallen met onze computer? Er kleven behoorlijk wat nadelen aan achter je computer zitten tijdens calls. Over het algemeen lopen er tijdens een video call namelijk nog meerdere side conversations tussen de deelnemers via bijvoorbeeld whatsapp of slack. Dat leidt natuurlijk behoorlijk af van hetgeen besproken wordt. Minimaal de helft van de deelnemers, en dat is denk ik een positieve inschatting, is tijdens de call ook andere dingen aan het doen: mail lezen of beantwoorden, een blog of artikel lezen (leest iemand dit misschien toevallig tijdens een call?), enz. Dit zijn allemaal zaken die ervoor zorgen dat we ons niet goed concentreren op de inhoud van de call en dat deze dus niet optimaal wordt benut. Dat zorgt er uiteraard weer voor dat calls langer duren en dat er meer nodig zijn om tot goede afstemming te komen. 

Ga dus weg van je computer, bel met je telefoon en concentreer je op de call. Als de call die focus niet waard is, dan moet je je afvragen of je überhaupt aan moet haken bij de call.

Ga naar buiten

Het weer nodigt het in deze periode niet altijd uit, maar ga af en toe naar buiten. Zeker calls waarbij je beperkt aan het woord zal zijn lenen zich er goed voor om buiten te doen. Maak een wandeling en zorg dat je, in verband met omgevingsgeluid, op mute staat als je niet praat. We zijn met thuiswerken allemaal een stuk minder gaan bewegen en dat heeft een negatieve impact op onze gezondheid en op ons humeur. Calls gebruiken om even een wandeling te maken, maken niet alleen de calls een stuk leuker maar heeft veel bijkomende voordelen voor je gezondheid en je humeur.

Meer blogs

Bel of mail ons!

Vragen over dit blog?
Neem contact op met:

Ron
Sluiten