Robert Revet
DE Team websites
21.10.2020

Duurzaam010.nl: alle duurzaamheidsinformatie van gemeente Rotterdam op één website vindbaar

Duurzaam_rotterdam

Dat Rotterdam serieus werk maakt van duurzaamheid is af te meten aan de vele online activiteiten om inwoners en ondernemers te informeren. Over de mogelijkheden, producten en subsidies had de gemeente maar liefst vier verschillende websites. Die zijn onlangs vervangen door één platform, waar voortaan alles heel eenvoudig te vinden is: Duurzaam010. Voor de bouw ervan zijn wij ingeschakeld.

Slimme filters

Informeren, inspireren én activeren is het doel van Duurzaam010. Door slimme filters toe te passen op de grote hoeveelheid content vinden bezoekers snel alle voor hen relevante informatie. Het platform is het ideale startpunt voor alle doelgroepen: huurders, verhuurders, woningeigenaren, VVE’s, scholen en bedrijven.
Het maakt niet uit met welke vraag je het platform bezoekt… Je komt altijd bij het juiste onderwerp uit en krijgt praktische tips en adviezen, aansprekende voorbeelden en suggesties waar je terechtkunt om zelf aan de slag te gaan. Om je huis te isoleren, zonnepanelen op het dak van je bedrijf te laten installeren, of om te weten te komen wanneer jouw wijk van het gas af gaat en wat dat voor jou betekent.

Duurzaam010

Hoge security-eisen

De website is met Wordpress gebouwd, geheel in de huisstijl van de gemeente. De templates daarvoor zijn door ons gemaakt. Bij de ontwikkeling hebben we extra rekening gehouden met de hoge security-eisen die Rotterdam stelt. Zo hebben we onder andere ‘two factor authentication’ toegepast als extra beveiligingsmaatregel voor het CMS-systeem. Het resultaat was ernaar: Duurzaam010 slaagde met vlag en wimpel voor de pentest die de gemeente heeft laten uitvoeren om het veiligheidsniveau te checken.

AA-score voor toegankelijkheid

De hosting van het platform is eveneens aan ons toevertrouwd. Daarvoor zetten we de betrouwbare cloud service van AWS in. De data wordt, op verzoek van de gemeente, netjes binnen Europa opgeslagen.
Een voorwaarde waar we ook al vertrouwd mee waren, is de mate van toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Gemeente Rotterdam houdt zich strikt aan de Europese verplichting dat websites en apps van overheidsinstanties minimaal niveau A moeten halen. Wij doen er, zoals altijd, graag een schepje bovenop: Duurzaam010 scoort zelfs AA.

Teamprestatie

Al eerder mochten we websites voor de gemeente Rotterdam ontwikkelen. In dit geval was het een teamprestatie: met de gemeente én met Leene Communicatie. Dat Goudse bureau trad voor Duurzaam010 op als ‘hoofdaannemer’ en was onder meer ook verantwoordelijk voor het contentplan van de website en voor alle informatie die daarop te vinden is. Een andere partij die betrokken was bij het project, is Bureau Blauw. Dat onderwierp het platform aan een usertest.

Alle informatie op het gebied van duurzaamheid is nu op één plek verzameld, vertelt Sander van Reedt Dortland, als procesmanager namens de gemeente verantwoordelijk voor de realisatie van Duurzaam010.

Maar wel overzichtelijk en toegankelijk. Het is een huis met vier verschillende voordeuren geworden: door welke je ook binnenkom, je komt altijd bij de juiste informatie terecht.

Met Duurzaam010 helpt Rotterdam inwoners en ondernemers duurzamer te wonen, leven en werken. Sander van Reedt Dortland: Op deze manier bieden we perspectief en maken we het eenvoudiger om in actie te komen.

https://duurzaam010.nl/

Sluiten